torsdag 13 februari 2014

Vad händer nu?

Vad händer efter Aftonbladet?

aftonbladets_logga 
Aftonbladet hade förra veckan en mycket viktig artikelserie om självmord, och framförallt om självmord bland unga. Det var gripande reportage och nedslag i ett Sverige som för längesedan bestämde sig för att självmord är något vi inte pratar om. Det är i alla hänseenden en mycket viktig sak som Aftonbladet tar upp, och tidningen ska ha stor eloge för detta.

På Facebook och andra sociala medier har det också märkts vilket genomslag artiklarna i tidningen haft, och även det är väldigt bra. Dessa frågor behöver lyftas fram liksom frågorna om den fullständiga katastrof som svensk psykiatrisk vård idag är också behöver synas.

Även runt om i Sverige har andra media skrivit mycket om suicid, och krisen inom psykvården. I Göteborg har GP dag efter dag den senaste vecka rapporterat om stora problem där katastrof efter katastrof skett som slutat på värsta tänkbara sätt.

Ändå kan jag inte låta bli att ställa mig frågan: Vad sker nu då?
Det jag vet är att över 150 unga kommer ta sitt liv detta år. Mer än 150 familjer kommer förlora sin son eller dotter, och samtidigt kommer 1350 andra människor också avsluta sina liv.
Det som också är så sorgligt är att nästa vecka kommer Aftonbladets artikelserie ha glömts av, och livet går vidare. Ja för alla dom som inte fått möta det helvete som ett självmord är för efterlevande och närstående.


Tänk om detta kunde få bli startskottet på något nytt. En ny tid där folk verkligen började intressera sig för frågor som psykisk ohälsa, psykvård och suicid. Ja tänk om människor kunde börja engagera sig nu, och inte när det är försent. Tänk om vi alla kunde bidra till att se till att dödsannonserna i Sverige inte så ofta hade texten ”Har idag hastigt lämnat oss…”

För det saknas fortfarande ett intresse, och det märks extra tydligt ett år som detta när vi förväntas gå till valurnorna inte bara en utan två gånger.

T.ex har SVT har dragit igång sin valsajt, Val 2014, och går man in där är det lätt att tro att psykisk ohälsa är något som inte finns i Sverige. Sidan är överhopad med äldrevårdsfrågor, skola etc, alla viktiga frågor, men inte ett ljud om psykvården, psykisk ohälsa och frågor inom den kategorin. 

Detta skrämmer mig för av någon anledning är det ok att vi svenskar, på ren svenska,  mår skit och ingen verkar vilja ta itu med frågorna.

På samma sätt märks den nästan pinsamma tystnaden av från politiker från alla läger. Normalt när media tar upp något som upprör brukar våra styrande stå i kö för att uttala sig. Nu blir det en kort kommentar, ”Ja vi har misslyckats”, och sedan inte mer. 

Samhället och de styrande vill inte ta i det här, och tills en riktigt debatt startar, och tills det framförallt blir en debatt som leder till förändringar så kommer samhället fortsätta se ut som det gör.
Ansvaret ligger ändå i grunden hos oss själva. 

Det är vi som måste sätta agendan över vad som ska vara viktigt i ett land, och för mig och för 12 septemberrörelsen är tanken att alla ska ha rätt till en fungerande psykvård bland den viktigaste frågan just nu. 

På samma sätt är det för oss viktigt att samhället tar sitt ansvar. För glöm inte att under den vecka som Aftonbladet körde sina artiklar så tog 16 personer livet av sig i Sverige.

Den siffran går att ändra, men om det ska ske måste vi alla engagera oss och säga ifrån, och det måste ske nu!
Vad som än händer

Jag chattade lite med E och hon hade inte gjort sig något säger hon. Jag kan bara hoppas att det var så men hon var inlagd när vi skrev till...