onsdag 2 april 2014

Intressant blogginlägg

Att ha en nära anhörig sjuk i cancer är bland det jobbigaste man kan uppleva. Jag har både mamma och pappa sjuka i denna hemska sjukdom! 

Det har varit tufft och många oroliga stunder för oss alla där vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan. 
I dag läste jag ett intressant blogginlägg om just prostatacancer av Olle Edblom, gruppledare för centerpartiet i landstinget Umeå. 

Han skrev att centerpartiet fick under år 2000 igenom en motion där Västerbottens läns landsting borde utreda förutsättningarna för prostatacancerscreening.
Fjorton år senare har fortfarande inte någon utredning presenterats och han har nu skrivit till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson och frågat varför ingen utredning har blivit presenterad. 

Det är en viktig fråga som han tar upp och det borde vara självklart att män vid årliga hälsoundersökningar även får genomgå en prostatascreening, precis som vi kvinnor blir kallade till cellprovstagningar samt mammografiscreeningar. 
Många liv skulle då kanske kunna räddas och många familjer få ha kvar sin pappa, sin make, sin morfar och farfar....

Min pappa har haft prostatacancer i många år och han har genomgått alla möjliga behandlingar. Allt ifrån operation till hormonbehandling och nu är hans sista chans till ett fortsatt liv den bromsmedicin, som han tar.
För tillfälligt så står han stabilt trots spridd cancer i skelettet och han mår något bättre till allas glädje. Vi vet dock att det kan slå till igen och att han kan få fler metastaser.


Vad som än händer

Jag chattade lite med E och hon hade inte gjort sig något säger hon. Jag kan bara hoppas att det var så men hon var inlagd när vi skrev till...